Beurs27 apr '12 10:12Aangepast op 27 apr '12 11:03

Bijna kwart van Spanjaarden werkloos

Auteur: Karin Backx

De werkloosheid in Spanje is in het eerste kwartaal van dit jaar weer verder opgelopen. Het Spaanse werkloosheidspercentage steeg van 22,9 procent eind vorig jaar tot 24,4 procent eind maart.

In het eerste kwartaal van 2012 verloren in het Zuid-Europese land nog eens 365.900 mensen extra hun baan.

Hoogste niveau
Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau. Dat is het hoogste niveau sinds vergelijkbare metingen begonnen in 1996.

De werkloosheid in Spanje ligt veel hoger dan in bijna alle andere eurolanden. Alleen de dramatische situatie van de Griekse arbeidsmarkt komt in de buurt. Daar bedroeg de werkloosheid eind vorig jaar 21 procent.

Enorme crisis
"Spanje zit in een enorme crisis'', zei minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo op de Spaanse radio. "Deze cijfers zijn verschrikkelijk voor iedereen, ook voor de regering.''

Vrijdag werd ook bekend dat de verkopen van Spaanse winkeliers in maart verder zijn gedaald. De detailhandelaren zien hun omzetten al bijna 2 jaar lang elke maand achteruitgaan.

Kredietwaardigheid

Eerder in de week bleek al dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is gekrompen.

De economische problemen waren donderdag reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor's om de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land met twee stappen te verlagen.

Banken
Het ratingbureau vreest dat de Spaanse overheid meer schulden moet maken om banken te ondersteunen. Verder verwacht het dat de Spaanse begrotingsproblemen zullen toenemen, omdat de economie blijft krimpen.

Het IMF was eerder deze week wel positief over de grootste banken in Spanje. Volgens het fonds hebben zij voldoende kapitaalkracht om verdere schokken te weerstaan. Maar een groep van tien banken blijft volgens het IMF wel gevoelig.

Gerelateerde artikelen