Beurs25 apr '12 11:55

Beurs omhoog dankzij sterke kwartaalcijfers

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in Europa werken woensdag door aan hun herstel. Dat is te danken aan sterke bedrijfsresultaten die de zorgen over de Europese schuldencrisis naar de achtergrond schoven.

Daarnaast werd er uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

"Na de schrik aan het begin van de week lijkt de rust weer teruggekeerd en is de risicobereidheid toegenomen", stelde private banker André Sirks van Theodoor Gilissen tevreden vast. "De kwartaalcijfers van bedrijven blijven meevallen en op de obligatiemarkt is het renteverschil tussen Nederland en Duitsland ook weer afgenomen.''

AEX 0,9 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 307,54 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 516,01 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 1,6 en 1,3 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,3 procent nadat bleek dat de Britse economie opnieuw in een recessie is beland.

Air France-KLM stijgt
In de AEX werden de stijgers aangevoerd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 4,9 procent. TomTom herstelde van een lagere opening en klom 3,6 procent. Het navigatiebedrijf leed in het eerste kwartaal onverwacht een nettoverlies. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten. TomTom handhaafde wel de verwachtingen voor 2012. Het bedrijf gaf geen commentaar op een eventuele beursexit.

SNS Reaal ging aan kop in de MidKap met een plus van 6,5 procent. De bank en verzekeraar verwacht, op basis van voorlopige cijfers, een nettowinst in het eerste kwartaal van 2012. Apothekersbedrijf Mediq stond onderaan met een min van 8,7 procent na zeer teleurstellende kwartaalcijfers.

ASMI verloor 1,2 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie zag zijn kwartaalomzet met 28 procent afnemen. Vopak steeg daarentegen 2,5 procent. Het tankopslagbedrijf wist zijn resultaten in het eerste kwartaal te verbeteren dankzij een continu sterke vraag naar opslagcapaciteit door de internationale oliehandel.

Euro noteerde 1,3210 dollar
De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3205 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 104 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 118,60 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen