Beurs24 apr '12 23:04Aangepast op 25 apr '12 07:07

Een goed Appeltje voor de dorst

Auteur: Karin Backx

De omzet van Apple is hoger dan verwacht. Het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal een omzet behaald van 39,2 miljard dollar (29,7 miljard euro), tegen 24,7 miljard dollar een jaar eerder.

Dat maakte Apple dinsdag na het slot van de beurshandel bekend. Apple flikt het weer en overtreft wederom de verwachtingen. Er was twijfel onder analisten en beleggers of Apple de torenhoge verwachtingen wel waar kon maken.

Nahandel
In aanloop naar de cijfers daalde het aandeel ruim 12 procent, maar na het bekendmaken van de cijfers komt er in de nahandel alweer zes procent bij.

Analisten rekenden in doorsnee op een omzet van 36,8 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 11,6 miljard dollar, tegen 6 miljard dollar een jaar geleden. De winst per aandeel bedroeg 12,30 dollar, terwijl gemiddeld was gerekend op 10,04 dollar.

"Dat is een absolute meevaller. Dat vertaalt zich naar een winst per aandeel die uitkomt op 12,30 dollar. De gemiddelde taxatie van belegginsanalisten op Wall Street circelde zo rond de 10 dollar per aandeel. Met de omzet en de winstontwikkeling van Apple gaat het geweldig. Alle analistentaxaties van die al waren gestegen de afgelopen maanden zijn opnieuw van tafel geblazen", zegt Wim Zwanenburg beleggingsstrateeg van Stroeve en Lemberger.

35,1 miljoen iPhones
De winstmarge van het bedrijf stond op 47,4 procent, vergeleken met ruim 41 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 35,1 miljoen iPhones, een stijging van 88 procent op jaarbasis. De verkoop van de iPad ging met 151 procent omhoog tot 11,8 miljoen.

Innovatie
De verkoop van iPods daalde echter met 15 procent tot 7,7 miljoen. Volgens Apple was de internationale verkoop goed voor 64 procent van de totale omzet.

"We zijn ontzettend blij met een verkoop van ruim 35 miljoen iPhones en bijna 12 miljoen iPads. De nieuwe iPad kent een geweldige start en dit jaar zul je veel meer zien van de innovatie die alleen Apple kan leveren'', aldus topman Tim Cook.

Aandeel Apple
Apple verwacht voor dit lopende kwartaal een omzet van 34 miljard dollar. Het aandeel Apple ging in de elektronische handel nabeurs met ruim vijf procent omhoog.

Het aandeel is in de afgelopen weken flink in waarde gedaald door zorgen over een afzwakkende verkoop. Het aandeel noteerde dinsdag 560 dollar.

Record
Eerder deze maand werd in de tussentijdse handel nog een record bereikt van 644 dollar. Apple is 's werelds duurste beursgenoteerde bedrijf met een waarde van circa 533 miljard dollar.

"Het is meer dan vier procent van de totale S&P 500-index in Amerika. Je zou denken dat de totale beurswaarde zijn top wel heeft bereikt. Maar als je kijkt naar de winstontwikkeling en de waardering van Apple; de waardering is nog betrekkelijk aan de lage kant. De winsttaxaties en omzettaxaties stijgen voortdurend. Met mogelijke nieuwe productintroducties is het einde voorlopig nog niet in zicht", zegt Zwanenburg.

Gerelateerde artikelen