Beurs24 apr '12 18:15

Europese beurzen vinden weg omhoog

Auteur: Karin Backx

Na een dag van forse koersverliezen vonden de beurzen in Europa dinsdag de weg omhoog. Vooral de financiële fondsen veerden op.

De AEX-index in Amsterdam sloot 3,41 punten (1,1 procent) hoger op 304,68 punten. De MidKap-index klom 7,08 punten (1,4 procent) tot 513,54 punten.

De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 1 procent. De beurs in Parijs won 2,3 procent, onder meer geholpen door een forse koerswinst voor Michelin.

KPN
Nederland wist ondanks de val van het kabinet met succes 2 miljard euro op te halen op de obligatiemarkten. De opbrengst viel binnen de verwachtingen.

In Amsterdam kregen beleggers een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. KPN zag in het afgelopen kwartaal, zoals verwacht, zowel de omzet als de winst dalen. Het telecombedrijf schuift de geplande personeelsreductie van 4000 à 5000 banen twee jaar naar voren.

ING
Het aandeel ging 3,7 procent omhoog. ING won 1,6 procent. Maandag verloor het aandeel nog meer dan 6 procent. Aegon steeg 3,7 procent.

In Parijs won Société Générale 3,3 procent en BNP Paribas 3 procent. In Frankfurt klom Deutsche Bank 1,3 procent.

TomTom
Navigatiedienstverlener TomTom was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 6,7 procent. Olietoeleverancier SBM Offshore won 3,9 procent en baggeraar Boskalis klom 4,8 procent.

In de MidKap was Unit4 een sterke stijger met een winst van 4,5 procent. Het softwarebedrijf liet bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal weten optimistisch te zijn over 2012.

USG People
Uitzendconcern USG People ging aan kop in de MidKap met een winst van 7,2 procent, zonder dat hier een duidelijke aanleiding voor was.

CSM stond onderaan in de MidKap met een verlies van 1,7 procent. De leverancier van bakkerijproducten zag de verkoopvolumes en de winst in het eerste kwartaal van dit jaar dalen.

Michelin
In Parijs was bandenfabrikant Michelin een opvallende stijger met een winst van 6,1 procent. Het bedrijf kwam met sterke cijfers over het eerste kwartaal en bevestigde de prognoses voor dit jaar.

Alstom, dat onder meer hogesnelheidstreinen maakt, won 5,6 procent. De euro was 1,3205 dollar waard, tegen 1,3133 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Brentolie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 103,60 dollar per vat en Brentolie daalde 0,4 procent tot 118,25 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen