Beurs25 apr '12 17:57

Europese beurzen houden winsten vast

Auteur: Thijs Baas

De Europese beurzen hebben woensdag hun herstel weten vast te houden, nadat een dag eerder ook al overtuigende koerswinsten werden gehaald. Sterke bedrijfsresultaten waren gunstig voor aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam steeg 3,32 punten (1,1 procent) tot 308,00 punten. De MidKap-index won 2,11 punten (0,4 procent) tot 515,65 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 2 procent. Londen bleef wat achter met een plus van 0,2 procent, nadat bleek dat de Britse economie opnieuw in een recessie is beland. 

Air France-KLM
In de AEX werden de winnaars aangevoerd door luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 8,6 procent. TomTom steeg 2,9 procent. Het navigatiebedrijf leed in het eerste kwartaal onverwacht een nettoverlies van 2 miljoen euro. Dit kwam door een softwareprobleem in sommige producten. TomTom handhaafde wel de verwachtingen voor 2012. Het bedrijf gaf geen commentaar op een eventuele beursexit.

Andere opvallende stijgers in de AEX waren ArcelorMittal (plus 3,9 procent), Aperam (plus 6,2 procent) en SBM Offshore (plus 3,8 procent).

SNS Reaal
SNS Reaal ging aan kop in de MidKap met een winst van 7,5 procent. De bank en verzekeraar verwacht, op basis van voorlopige cijfers, een nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar. Apothekersbedrijf Mediq stond onderaan met een min van 12,2 procent na zeer teleurstellende kwartaalcijfers.

Vopak kreeg er 2,3 procent bij. Het tankopslagbedrijf wist zijn resultaten in het eerste kwartaal te verbeteren dankzij een aanhoudend sterke vraag naar opslagcapaciteit door de internationale oliesector.

Ballast Nedam won 3,4 procent. Het bouwbedrijf handhaafde in een tussentijds handelsbericht zijn prognoses voor 2012. De toeleverancier aan de chipindustrie Besi klom 5,3 procent na sterke resultaten en vooruitzichten.

Electrolux
In Stockholm werd de Zweedse witgoedfabrikant Electrolux beloond met een koerswinst van 6,5 procent na sterke kwartaalresultaten.

In Frankfurt klom Siemens 1 procent ondanks een winstwaarschuwing. Het Duitse technologieconcern kampte in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met problemen bij zijn divisie die technologie levert voor energienetwerken.

De euro was 1,3209 dollar waard, tegen 1,3205 dollar aan het einde van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 103,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen