Beurs31 okt '12 09:16Aangepast op 31 okt '12 09:58

AEX begint hoger

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Air France-KLM stond bovenaan na goed ontvangen kwartaalcijfers.

Ook de andere Europese beurzen openden met kleine winsten. Beleggers wachten op de opening van de Amerikaanse beurzen, die 2 dagen gesloten bleven vanwege orkaan Sandy.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 333,38 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 524,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,7 en 0,6 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,2 procent.

KLM
Air France-KLM steeg 6,5 procent en was daarmee veruit de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft een bevredigend kwartaal achter de rug, mede dankzij herstructureringsmaatregelen en gunstige wisselkoerseffecten. Alleen bij de vrachttak verslechterden de resultaten. De verwachting voor de tweede helft van het jaar bleef gehandhaafd.

Ook concurrent Lufthansa deed in Frankfurt goede zaken na beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het aandeel van de Duitse luchtvaartmaatschappij klom 6,3 procent.

ArcelorMittal
Grootste verliezer in de AEX was ArcelorMittal met een min van 3,6 procent. Het grootste staalbedrijf ter wereld leed in het derde kwartaal meer verlies dan verwacht. Volgens topman Lakshmi Mittal kreeg de toch al zwakke wereldwijde economie in het derde kwartaal nog meer tegenwind door de afkoeling in China. Ook wil het concern het jaarlijkse dividend vanaf 2013 fors verlagen.

Aperam verloor 0,9 procent na teleurstellende derdekwartaalcijfers. De producent van roestvrijstaal voorziet ook in het lopende kwartaal nog geen verbetering als gevolg van de onzekere marktomstandigheden.

In Brussel daalde Anheuser-Busch InBev 1,2 procent. De kwartaalresultaten van de bierbrouwer, bekend van merken als Budweiser en Jupiler, vielen lager uit dan verwacht. In Londen zakte de Britse bank Barclays 3,8 procent na tegenvallende resultaten.

Valuta
De euro was 1,2994 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 86,41 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen