Beurs11 apr '12 23:14

Opsteker voor beurzen New York

Auteur: Thijs Baas

Ook de New Yorkse beurzen zijn woensdag in de plus geëindigd na vijf achtereenvolgende dagen van koersverliezen.

Evenals in Europa was het vooral een goede dag voor banken en grondstoffenbedrijven, die konden rekenen op een grote belangstelling van koopjesjagers. Ook hier wakkerden de boven verwachting uitgevallen cijfers die Alcoa dinsdag nabeurs publiceerde de interesse aan.

Hoger
De Dow-Jonesindex beëindigde de handelsdag 0,7 procent hoger op 12.805.39 punten. De S&P 500 steeg eveneens 0,7 procent tot 1368,71 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,8 procent tot 3016,46 punten.

De afgelopen dagen speelden zorgen over de Spaanse overheidsfinanciën de aandelenmarkten in zowel de Verenigde Staten als Europa flink parten. Die kopzorgen leken echter naar de achtergrond te zijn gedrongen door het veelbelovende begin van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen.

Signaal
"De verwachtingen waren erg laag, dus de optimistische start van het cijferseizoen is een welkom signaal'', zei een Amerikaanse tophandelaar tegen persbureau Reuters. Hij voegde eraan toe dat nog wel moet blijken hoe het bedrijven in andere sectoren het afgelopen kwartaal is vergaan.

De Dow kende vrijwel uitsluitend stijgers, waarvan Alcoa met een koerssprong van ruim 6 procent de grootste winnaar was. Ook bankaandelen waren in trek. Citigroup en JPMorgan Chase werden respectievelijk 2,2 en 2,4 procent meer waard.

Apple
Het aandeel Apple daalde op de Nasdaq 0,4 procent in waarde. Het technologiebedrijf is in de Verenigde Staten onderwerp van een justitieel onderzoek naar verboden afspraken met uitgevers over de prijzen van e-books.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,3105 dollar, tegen 1,3110 dollar aan het eidne van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg op de termijnmarkt met 1,5 procent tot 102,55 dollar. De prijs van Brentolie bleef stabiel op 119,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen