Beurs11 mei '12 23:05

Optimisme consumenten helpt beurzen New York niet

Auteur: Thijs Baas

De beurzen in New York konden niet aanklampen bij de overwegend positieve resultaten op de Europese beurzen. Ze hadden flink te lijden onder onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

Een goed cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen bood niet voldoende tegenwicht. Aan het slot noteerde de Dow-Jonesindex 34,44 punten lager, 0,3 procent, op 12.820,60 punten. De S&P 500 daalde 4,60 punten (0,3 procent) tot 1353,39 punten.

De technologiebeurs Nasdaq klom een fractie tot 2933,82 punten. Het aandeel JPMorgan Chase zakte 9,3 procent. De bank heeft een handelsverlies geleden van 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Dat kwam onder meer door een mislukte strategie voor risicovolle investeringen. Topman Jamie Dimon bood zijn excuses aan voor de ,,zware en domme fouten'' die zijn gemaakt.

Onder druk
De andere financiële fondsen op Wall Street stonden onder druk door het slechte nieuws rond JPMorgan Chase. Zo verloor Goldman Sachs 3,9 procent, Morgan Stanley daalde 4,2 procent en Citigroup ging 4,2 procent omlaag. Bank of America sloot 2 procent in de min.

Verder werd bekend dat de politieke onderhandelingen in Griekenland opnieuw zijn mislukt. Dat zorgde op de achtergrond voor nieuwe zorgen over de Europese schuldencrisis.

Consumentenvertrouwen
De Universiteit van Michigan maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in mei naar het hoogste punt is gestegen sinds januari 2008. Volgens de onderzoekers zijn Amerikanen positiever geworden over de banenmarkt. Wel zijn Amerikanen nog steeds pessimistisch over hun financiële situatie.

De producentenprijzen in de VS gingen in april onverwacht omlaag op maandbasis. Dat kwam door een forse daling van de energiekosten. Dat nam de zorgen over de inflatie in de VS weg en biedt de Federal Reserve meer bewegingsruimte om de Amerikaanse economie verder te helpen.

Nvidia
De Amerikaanse producent van grafische computerkaarten Nvidia klom 6,4 procent. De omzetcijfers en de verwachtingen waren beter dan verwacht. Farmaciebedrijf Arena sprong 74 procent omhoog na goedkeuring van zijn nieuwe medicijn tegen ernstig overgewicht door de Amerikaanse overheid.

De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2932 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 95,76 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen