Beurs16 mrt '12 21:58

IMF houdt hart vast over Griekenland

Auteur: Thijs Baas

Het IMF is pessimistisch over de Griekse crisis. Om een chaotisch bankroet te voorkomen is meer hulp nodig.

Anders zullen de Grieken niet binnenboord kunnen blijven van de eurozone, is de teneur van een evaluatie door IMF-economen die vrijdag werd gepubliceerd. Het IMF vreest dat "zonder steun of financiering door de Europese Centrale Bank (ECB) een wanordelijk vertrek uit de eurozone onvermijdelijk is".

Dure grap
Als Griekenland de eurozone verlaat is dat een dure grap, zeker als steun van buitenaf uitblijft. Ook is het volgens het IMF-rapport nog maar de vraag of de economie van het land vervolgens voldoende kan stabiliseren.

Afschrijven
Volgens het fonds zijn meer afschrijvingen op staatspapier nodig om Griekenland overeind te houden bij een gevreesde verslechterende economie. Dat risico is des te groter als hervormingen - bijvoorbeeld door de komende verkiezingsstrijd - worden uitgesteld.

Toch zijn het besmettingsrisico en de hoge schulden van een vertrek van Griekenland uit de eurozone voldoende reden voor een nieuwe steunronde, meent het IMF. Ook de Griekse bankensector moet dan hulp krijgen om de klappen van de kwijtschelding van een fors deel van de Griekse private schuld op te vangen.

Liquiditeitsprobleem
De Griekse banken hebben volgens het IMF te kampen met een onmiddellijk liquiditeitsprobleem door het grote aantal leningen. Daarbij variëren de schattingen over de verliezen voor de banken over de komende drie jaar van 30 tot 35 miljard euro, melden de IMF economen. Het fonds vreest dat er 50 miljard euro aan steun nodig is voor de banken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen