Beurs14 mei '12 14:19

Sylvester Eijffinger: Grieks bankroet kwestie van tijd

Auteur: Thijs Baas

Het is niet de vraag óf Griekenland failliet gaat, maar wannéér het land bankroet is. En als de Grieken na de komende verkiezingen niet instemmen met het hervormingsprogramma, is het meteen einde oefening.

Voor hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger is die conclusie nu onafwendbaar. Eijffinger is ook adviseur is van het Europees Parlement. Als er in Griekenland geen meerderheid komt voor het programma, stapt het land volgens Eijffinger in feite uit de eurozone.

De gevolgen voor Griekenland zullen aanvankelijk desastreus zijn, denkt de hoogleraar. Het land zal volgens Eijffinger in acute geldnood raken en is dan niet meer in staat zijn schulden, ambtenaren en leveranciers te betalen en pensioenen uit te keren.

Schuldbewijzen
Eijffinger ziet een eerste oplossing in het uitgeven aan toonder van schuldbewijzen, die als geld gaan fungeren. Dit gebeurde drie jaar gelden ook toen de Amerikaanse staat Californië failliet ging. De Griekse toeristensector zal vervolgens baat hebben bij een devaluatie in Griekenland. Dat is nadelig voor de Nederlandse export naar Griekenland, maar die handel is volgens hem toch beperkt.

Voor het Europese bankwezen zou een Grieks faillissement volgens Eijffinger geen drama meer zijn. "Zo'n anderhalf jaar geleden zou een faillissement nog een ramp zijn geweest, maar inmiddels is 75 procent van de Griekse staatsschuld al afgeschreven en hebben bankiers, verzekeraars en pensioenfondsen hun verlies al genomen. Het feit dat de financiële markten nu ook heel rustig reageren, geeft al aan dat ze hun verliezen al hebben ingeprijsd.''

Besmettingsgevaar
De hoogleraar is ook niet bang voor besmettingsgevaar bij een Grieks faillissement. "Griekenland is een geïsoleerd geval, omdat de regering niet bij machte is de hervormingen door te voeren. Ierland heeft zijn zaakjes redelijk op orde. In Italië gaat het ook goed en Portugal doet ook zijn best. Alleen Spanje heeft misschien nog een probleem om de hervormingsprogramma's door te voeren.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen