Beurs16 feb '12 12:10

Beurzen omlaag door Griekenland

Auteur: Bart Tuinman

De Europese beurzen gingen donderdag eensgezind omlaag. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond Griekenland en mogelijke kredietafwaarderingen van banken.

"In Amsterdam laat Akzo een opvallende wederopstanding zien, terwijl de cijfers niet al te best waren. De uitzenders staan onder druk door de teleurstellende resultaten van Randstad. Ook de financials staan lager na tegenvallende cijfers van AXA, Société Générale en SNS Reaal. Verder is het wachten op cijfers uit de VS", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,3 procent lager op 321,79 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 522,13 punten.

De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,6 en 1,1 procent.

De stemming werd gedrukt door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody's voor een mogelijke verlaging van de kredietwaarderingen van meer dan 100 financiële instellingen wereldwijd, waaronder ING.

Steunpakket
De ministers van Financiën van de eurolanden zullen maandag een besluit nemen over de toekenning van het volgende steunpakket aan Griekenland. Berichten dat de eurolanden de noodhulp aan Griekenland willen uitstellen tot na de verkiezingen in het land zorgde woensdag al voor onrust op de beurzen.

Bedrijfsresultaten
In Amsterdam en Parijs verwerkten de beurzen veel bedrijfsresultaten. In de AEX voerde uitzender Randstad de dalers aan met een verlies van 6,3 procent na teleurstellende resultaten. Het bedrijf zag de groei in Europa in het vierde kwartaal van vorig jaar afnemen en die trend zette door in januari.

AkzoNobel
De cijfers van verffabrikant AkzoNobel werden in eerste instantie ook negatief ontvangen. Het aandeel liet in de loop van de ochtend echter een opvallend herstel zien en klom ruim 5 procent. Uitgever Reed Elsevier behoorde met een winst van 1,7 procent ook tot de stijgers na bekendmaking van de jaarcijfers.

MidKap
In de MidKap zakte bank en verzekeraar SNS Reaal 2,6 procent na publicatie van de jaarcijfers. Mediq was de grootste stijger met een winst van 3,8 procent. De uitbater van apotheken zag de winst in het afgelopen kwartaal met bijna een kwart stijgen. Ook het bedrijfsresultaat en de omzet gingen omhoog.

AXA
In Parijs vielen de resultaten van verzekeraar AXA en de Franse bank Société Générale tegen. De aandelen verloren respectievelijk 3,3 en 1,4 procent. De jaarcijfers van de Franse IT-dienstverlener Capgemini werden wel positief ontvangen en het aandeel klom 5,6 procent. Automaker Renault steeg 2,9 procent nadat de winstval in het afgelopen jaar meeviel.

Euro
De euro stond onder druk en was 1,2997 dollar waard, tegen 1,3087 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 101,21 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 118,93 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen