Beurs8 mrt '12 09:01Aangepast op 8 mrt '12 11:35

NMa: Geen voorkeur NVM op Funda

Auteur: Karin Backx

Alle makelaars moeten dezelfde behandeling krijgen op woningsite Funda. Daarvoor pleit de Nederlandse Mededingsingsautoreit.

De NMa liet een marktscan uitvoeren over de concurrentie op de makelaarsmarkt in Nederland. Makelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars blijken een voorkeursbehandeling te krijgen op de site en dat kan volgens de NMa niet.

Funda is grotendeels in handen van de NVM. Het woningaanbod van NVM-makelaars staat altijd hoger dan het aanbod van makelaars die geen lid zijn van de NVM. Die lopen daardoor klanten mis.

Klanten verliezen

"Funda is inmiddels zo belangrijk geworden voor het kopen van woningen dat makelaars die minder prominent op deze site staan eigenlijk klanten verliezen",  zegt Barbara van der Rest-Roest, woordvoerder van de NMa, op BNR.

"Hierdoor kunnen ze minder goed concurreren met de NVM makelaars", vult Van der Rest-Roest aan. "Dat vinden we echt een knelpunt in de makelaarsmarkt en daarom doen wij deze aanbeveling."

Meeste baat bij
"Concurrentie leidt tot betere kwaliteit, lagere tarieven én innovatie en daar heeft uiteindelijk de consument het meeste baat bij," voegt ze eraan toe.

Volgens Roeland Kimman, woordvoerder van de NVM, is de concurrentie op de Nederlandse huizenmarkt juist moordend. "De tarieven staan onder druk en de courtages zijn afgenomen."

Slachtoffer van succes
De NVM voelt zich slachtoffer van hun eigen succes. Kimman: "De NVM heeft destijds Funda opgericht om de dienstverlening en het woningaanbod van de NVM en haar leden te profileren. Een paar jaar geleden zijn we open gegaan en hebben we ook het aanbod van andere brancheverenigingen op onze site gezet."

"De investeringen zijn altijd door de NVM gedaan en de andere brancheverenigingen doen dat zelfstandig en die hebben ook hun eigen websites. Hij ziet daarom geen enkele noodzaak om een voorkeursbehandeling te geven aan anderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen