Beurs13 jun '12 11:11Aangepast op 13 jun '12 11:57

OESO: Werkloosheid Nederland loopt op

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse economie zal in het tweede helft van dit jaar waarschijnlijk slechts langzaam herstellen. Hierdoor loopt de werkloosheid op korte termijn verder op.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijft in een woensdag gepubliceerd rapport dat ze rekenen op een krimp van de Nederlandse economie in 2012 van 0,6 procent.

In 2013 zal de Nederlandse economie waarschijnlijk licht groeien, met 0,7 procent. Het werkloosheidspercentage loopt volgens de OESO dit jaar op tot 5,3 procent en volgend jaar tot 5,7 procent.

Reactie Verhagen
Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ziet in de aanbevelingen van de OESO dat Nederland met zijn hervormingsbeleid op de goede weg is, maar dat er nog veel te doen valt. "Nederland is geslaagd voor het economisch examen. Maar voor de komende tijd hebben we alvast een flinke stapel huiswerk gekregen.''

Verhagen denkt dat het doorvoeren van de hervormingen uit het Kunduz-akkoord het vertrouwen kan vergroten. Dit akkoord bevat onder meer bezuinigingen in de zorg en een versoepeling van het ontslagrecht.

De minister is blij met het belang dat de OESO hecht aan vermindering van regels en de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen.

Herstel wereldhandel
De sterkte van de economische groei in de tweede jaarhelft hangt af van de kracht van het herstel van de wereldhandel. Consumentenuitgaven blijven naar verwachting laag zolang onzekerheid over pensioenen, huizenprijzen en de Europese schuldencrisis aanhoudt.

Beleid overheid
De overheidsbegroting moet volgens de OESO voldoen aan de Europese begrotingsregels, om te zorgen dat het vertrouwen in de Nederlandse economie standhoudt. Als er sprake is van een ernstige economische neergang, moet er echter voorzichtig worden omgesprongen met verdere bezuinigingen omdat dit economisch herstel in de weg kan zitten.

Controle uitgave zorg
Op de middellange termijn is het onder controle krijgen van de hoge uitgaven aan de volksgezondheid volgens het rapport de sleutel tot een houdbare begroting. Andere aandachtspunten zijn volgens de OESO het voorbereiden van Nederlandse bedrijven op de uitdagingen van globalisering en het aanpassen van de arbeidsmarkt aan een oudere en krimpende beroepsbevolking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen