Beurs17 okt '11 00:07Aangepast op 19 okt '11 16:12

Energiebedrijven houden hart vast

Auteur: BNR Webredactie

De energiesector dreigt de dupe te worden van nieuwe, strengere regelgeving voor de financiële markten. De Europese Commissie komt woensdag namelijk met nieuwe voorstellen die ook de handel in energiederivaten treft en dat treft energiebedrijven fiks in de portemonnee.

SEO Economisch Onderzoek berekende in opdracht van de strengere EC-regels voor energiederivaten voor de Nederlandse energiebedrijven. Ze houden hun hart vast: jaarlijks kan de Nederlandse economie 2,4 tot 3 miljard euro mislopen door de strengere regels, waarvan de gevolgen worden doorberekend aan de eindgebruikers. 

Vrijstelling
Op dit moment zijn energiebedrijven nog vrijgesteld van veel financiële regelgeving. Zij menen dat ze onnodig op kosten worden gejaagd, aangezien zij geen risico vormen voor het financiële systeem.
"Er is weinig oog voor het feit dat Europeanen hun spaar- en pensioengeld niet bij hun energieleverancier hebben geplaatst. Een faillissement van een energiebedrijf is van een compleet andere orde dan een bank die omvalt", meent financieel directeur Guido Dubbeld van energiebedrijf Eneco.

Gerelateerde artikelen