Beurs11 dec '12 20:10Aangepast op 11 dec '12 22:58

Beleggers hoopvol op Wall Street

Auteur: Mijke Hurkx

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten dinsdag met winst. Beleggers zijn hoopvol over het Amerikaanse begrotingsprobleem en over de sterke technologiefondsen.

De blik van beleggers was ook gericht op de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begon aan een tweedaagse beleidsvergadering. Verwacht wordt dat er woensdag een nieuw programma voor de aankoop van obligaties wordt aangekondigd.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 13248,44 punten. De S&P 500 klom 0,7 procent tot 1427,84 punten, de hoogste stand sinds begin november. Technologie-index Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij en sloot op 3022,30 punten.

De Nasdaq ging omhoog door onder meer Apple, die er 2,2 procent bij kreeg na een week van winstnemingen. Ook Texas Instruments steeg 4 procent nadat het bedrijf maandag de winstverwachting naar boven had bijgesteld.

Positieve berichten
Vanuit Washington kwamen er wat positieve berichten over de onderhandelingen over de begrotingscrisis. De Republikeinen zouden bereid zijn wat water bij de wijn te doen om de zogeheten 'fiscal cliff' te voorkomen. Dinsdag liet de Republikeinse onderhandelaar John Boehner weten nog steeds 'hoopvol' te zijn dat er voor het einde van het jaar een akkoord zal worden bereikt. Concrete aanwijzingen voor vooruitgang waren er niet.

"Op onze gemankeerde manier zou er misschien wel sprake van enige vooruitgang kunnen zijn'', aldus een Amerikaanse analist. "Ze praten tenminste en dat betekent dat er iets gebeurt''.

Stijgers
Opvallende stijger was AIG, die er 5,7 procent bij kreeg. De Amerikaanse overheid trekt zich met de verkoop van haar resterende aandelen geheel terug uit de verzekeraar, die tijdens de kredietcrisis met 182 miljard dollar aan staatssteun werd gered. De steunoperatie voor AIG, ooit 's werelds grootste verzekeraar, was zeer omstreden, maar heeft uiteindelijk wel tot winst voor de Amerikaanse schatkist geleid.

De euro was 1,3005 dollar waard, tegen 1,2990 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 85,94 dollar per vat. Brentolie werd 1 procent duurder op 109,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen