Beurs2 jan '12 10:46

Acties schoonmakers beginnen klein

Auteur: BNR Webredactie

Schoonmakers voeren vanaf maandag actie voor een goede cao. Het wordt een domino-actie die klein begint, maar zich steeds verder uitbreidt, belooft FNV Bondgenoten.

Op een paar werkplekken leggen de eerste schoonmakers vanmiddag het werk neer. Dinsdag en woensdag volgen er meer. Voor donderdag staat een protestactie bij een grote opdrachtgever in Amsterdam op het programma, zegt vakbondsbestuurder Ron Meyer. Waar precies wil hij nu nog niet zeggen.

Eerste rang
Net als bij de 9 weken durende stakingsacties in 2010 richt de bond zich op sectoren waar hij het sterkst staat. Toen werd onder meer gestaakt op treinstations en Schiphol. Evenals in 2010 worden de opdrachtgevers aangesproken, die volgens de bond voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Doorbetaald
FNV Bondgenoten eist in de cao-onderhandelingen onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag doorbetaald krijgen. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Ook willen schoonmakers voldoende tijd om hun werk te doen.

'Onrealistisch'
Werkgeverskoepel OSB verwijt de bond met onrealistische eisen te komen. Het eisenpakket van Bondgenoten komt volgens OSB neer op een verhoging van de kosten met 12 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen