Beurs1 jan '12 14:19

Grote staking schoonmakers op komst

Auteur: BNR Webredactie

Schoonmakers gaan door het hele land actievoeren na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. FNV Bondgenoten belooft de grootste schoonmakersactie in geschiedenis.

Het cao-ultimatum liep nieuwjaarsnacht af. Na 1 januari beginnen schoonmakers volgens FNV Bondgenoten met hun eerste acties, op donderdag 5 januari gevolgd door een grote actie in Amsterdam.

Doorbetalen
De bond wil onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald. Nu zijn de eerste twee dagen voor eigen rekening. Ook zouden nieuwe werknemers geen opleiding krijgen, nadat daarover wel afspraken waren gemaakt.

'Onrealistisch'
De werkgevers verwijten FNV-Bondgenoten een "onrealistische houding'', terwijl de vakbond vindt dat met werkgeversorganisatie OSB geen afspraken te maken zijn over "doodnormale dingen''.

Volgens OSB kost het eisenpakket van de bond 200 miljoen en komt het neer op een verhoging van de kosten van 12 procent. Zelf is OSB met een pakket verbeteringen gekomen dat in totaal 3 procent kost. "Dat komt neer op een investering van 50 miljoen'', zegt de werkgeversorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen