Beurs29 dec '11 18:04

Flinke winsten dankzij eindsprint beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in Europa zijn dankzij een fikse eindsprint zoals we die kennen van Mark Cavendish alsnog met flinke winsten gesloten. Beleggers werden enthousiast van nieuws uit Italië en de VS.

De veiling van Italiaanse langlopende staatsobligaties zorgde voor weinig enthousiasme op de beursvloeren. Maar beleggers waren wél tevreden dat Italië ondanks de moeilijke marktomstandigheden er toch was geslaagd om geld op te halen. Ook gunstige cijfers over de Amerikaanse economie boden de handel steun.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 310,76 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 463,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 1,1 tot 1,8 procent.

Tevredenheid over cijfers VS
Beleggers toonden zich tevreden over donderdag gepubliceerde cijfers over de Amerikaanse economie. Daaruit bleek onder meer dat de economische activiteit in de regio rond Chicago deze maand sterker is gegroeid dan verwacht. Verder namen de aanstaande huizenverkopen in november sterk toe.

Italië haalde donderdag 7 miljard euro op met langlopende leningen. De rente die het land hierover moet betalen, was lager dan bij de vorige vergelijkbare veiling maar lag nog altijd op een onhoudbaar hoog niveau.

De Europese bankaandelen stonden wederom onder druk. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat de banken opnieuw een groot bedrag hebben gestald bij de centrale bank. De banken brachten woensdag 436,6 miljard euro onder bij het nachtloket van de ECB. Dat is het op een na hoogste bedrag ooit. Dinsdag liepen de deposito's met 452 miljard euro op tot een record.

ING enige AEX-verliezer
In de AEX was bank en verzekeraar ING de enige verliezer met een min van 0,5 procent. Vastgoedfondsen Unibail-Rodamco en Corio waren de grootste stijgers met winsten van respectievelijk 3,3 en 1,5 procent.

In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door uitzender USG People met een winst van ruim 2,8 procent. Automatiseerder Ordina hoorde bij de grootste dalers met een verlies van 1,8 procent.

Euro noteerde 1,2915 dollar
De euro was 1,2915 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese munt zakte eerder op de dag tot 1,2856 dollar, het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 14 september 2010.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 98,62 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,6 procent goedkoper bij 106,87 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen