Beurs23 aug '12 16:28Aangepast op 18 sep '16 14:46

Ongunstig getij treft ook Rabobank

Auteur: Thijs Baas

Rabobank heeft als belangrijke kredietverstrekker veel te lijden onder de gevolgen van de economische malaise.

In de eerste helft van het jaar daalde de nettowinst met bijna een derde tot 1,3 miljard euro. De sectoren bouw, vastgoed, tuinbouw en detailhandel hebben het het zwaarst. "Onze waardeveranderingen zijn een weerslag van het getij waarin we in Nederland leven", meldt bestuursvoorzitter Piet Moerland.

Hij sprak van een enerverend eerste halfjaar, waarin de markt verder verslechterde. "Niet in de laatste plaats op onze Nederlandse thuismarkt." Rabobank is niet erg optimistisch over de rest van het jaar. De Nederlandse economie komt tot stilstand, terwijl ook de export, die de economie behoorlijk op gang hield, hapert nu.

Somber
De bedrijfsinvesteringen dalen fors en de groeiende werkloosheid maakt de consument er ook niet optimistischer op. Moerland maakt zich zorgen over de perspectieven op herstel. Als grootste hypotheekverstrekker denkt Rabobank dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen.

Een oplossing van de eurocrisis is nodig om het vertrouwen in de economie te herstellen. Dan pas zullen de prijzen weer gaan stijgen. Het is volgens Moerland van groot belang dat een nieuw kabinet snel duidelijk maakt waar het heen wil met de woningmarkt.

Hypotheken
Eerder deze week opperden werkgeversorganisaties dat pensioenfondsen moeten investeren in gebundelde hypotheken. Banken zouden daardoor meer financiële armslag krijgen en bedrijven een broodnodige impuls. Moerland ziet daarin mogelijkheden, maar dan zullen de banken de pensioenfondsen zelf moeten overtuigen. Nu zien zij zulke investeringen nog niet zitten.

Volgens financieel directeur Bert Bruggink zijn Nederlandse hypotheken in ieder geval een veiligere investering dan Zuid-Europese staatsleningen. Rabobank heeft zelf nog 252 miljoen euro uitstaan in Europese probleemlanden. Daarvan zit 9 miljoen euro in Grieks staatspapier. "Belangstellenden mogen zich bij mij melden'', grapte Bruggink.

Gerelateerde artikelen