Beurs2 feb '12 12:57Aangepast op 2 feb '12 14:45

UPDATE | Russische wapenexport schiet omhoog

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het gaat goed met de wapenexport in Rusland. Het afgelopen jaar steeg de export tot een bedrag van 8,1 miljard euro. In 2010 was dit nog 6,6 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Russische wapenexportbureau Rosoboronexport.

Pieter Wezeman, senior onderzoeker bij het Stockholm International Peace Research Institute, gelooft dat de cijfers wel zo ongeveer kloppen. "Je moet er een beetje mee oppassen want het is natuurlijk ook wel een reclamepraatje maar het ligt ergens in die buurt waarschijnlijk."

Afnemers
Rusland zegt wapens te leveren aan 57 landen. Een van de belangrijkste afnemers is India. China is een wat minder belangrijke afnemer geworden, zegt Wezeman. Dat land maakt nu grotendeels zijn eigen wapens. Andere afnemers zijn Algerije, Venezuela, Soedan en Syrië. Rusland had wel last van het wapenembargo dat vorig jaar werd opgelegd aan Libië.

Het gaat lang niet alleen om kalashnikovs, maar ook om gevechtsvliegtuigen, luchtafweerraketten en onderzeeërs, zegt Wezeman.

Nummer 2
De onderzoeker schat dat Rusland tussen de 20 en 25 procent van de mondiale wapenexport voor z'n rekening neemt. Daarmee is Rusland de nummer-2-exporteur, na de Verenigde Staten.

Russische wapens zijn dan ook aantrekkelijk, zegt Wezeman: "Ze zijn redelijk goedkoop vergeleken met wat je elders kunt kopen, ze zijn redelijk goed. Het is misschien niet het allerbeste spul, maar het gaat wel degelijk mee. Bovendien zijn er ook wel wat politieke voordelen van wapens van Rusland. Rusland stelt niet al te hoge eisen aan de kopers van wapens."

Rosoboronexport verwacht dat de Russische wapenexport dit jaar een vergelijkbaar niveau zal bereiken als vorig jaar. Is Rusland nu bezig de VS als wapenexporteur in te halen? Dat is lastig te zeggen volgens Wezeman, omdat ook de VS melding maakt van een stijging in de wapenexport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen