Beurs24 nov '11 09:47

Standard & Poor's waarschuwt Japan

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft Japan op de vingers getikt. Het land moet de schuldenlast snel aanpakken om de kredietwaardigheid niet in gevaar te brengen.

Volgens S&P-directeur Takahira Ogawa heeft de regering van premier Yoshihiko Noda nog geen vooruitgang gemaakt met het aanpakken van de torenhoge staatsschuld. "De overheidsfinanciën verslechteren juist elke dag", zei Ogawa. Als dit voortduurt, kan dat leiden tot een afwaardering van de Japanse kredietwaardigheid, zei hij.

Outlook
S&P verlaagde in april de outlook van Japan naar negatief. De rating staat op AA-. Japan kampt met een staatsschuld die dit boekjaar waarschijnlijk oploopt tot omgerekend meer dan 9700 miljard euro

IMF waarschuwt ook
Het Internationaal Monetair Fonds  kwam woensdag al met een rapport over de Japanse overheidsfinanciën. Het IMF waarschuwde dat de schuldenberg van Japan onhoudbaar kan worden als de rente op Japanse staatsleningen ineens sterk zou stijgen. Volgens het IMF hebben de recente gebeurtenissen in andere grote economieën laten zien hoe snel het marktsentiment wat betreft landen met hoge schulden kan omslaan.

De Japanse overheid wil de belastingen verhogen om de schuldenberg te verlagen. Maar de politiek ligt overhoop over de uitvoering en details van de maatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen