Beurs26 jul '11 20:55

Het gaat beter met de horeca

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het gaat beter met de horecasector. Het aantal bedrijven is in de afgelopen vijf jaar gegroeid van 48.900 naar bijna 53.900, een stijging van ruim tien procent. Dat heeft de Kamer van Koophandel dinsdag bekend gemaakt.

Als nevenvestigingen worden meegeteld komt het aantal zelfs uit op 58.500 horecabedrijven.
Restaurants zijn het best vertegenwoordigd met 33.000 bedrijven, dat komt neer op 61 procent van de totale sector.
Cafés
Cafés nemen als enige in aantal af, met ruim zes procent. De daling was afgelopen vijf jaar het sterkst in het noorden, oosten en zuidoosten van het land.
Sterkste groeier
Hotels (zonder restaurant), pensions en conferentieoorden groeiden het hardst afgelopen vijf jaar en stegen van 1.270 naar 1.930 bedrijven. In Midden-Nederland verdubbelde het aantal bedrijven zelfs van 42 naar 100.
IJssalons
Tot slot groeit ook het aantal ijssalons flink: met 50 procent naar 600 in totaal. In het noorden van het land groeide het aantal bedrijven zelfs met 130 procent.
Koninklijke Horeca Nederland laat weten vooral groei te zien in horecabedrijven waarvoor weinig eisen en investeringen nodig zijn. Ze zien de groei positief in: "Door deze groei ontstaat een geheel aan horecabedrijven, die samen veel toevoegen aan de diversiteit van het aanbod," zeggen ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen