Beurs29 dec '11 21:39

Column Rob Jansen | 2012, het jaar van de integratie?

Auteur: BNR Webredactie

De Italiaanse premier Mario Monti riep de Europese leiders vandaag nog maar eens op om snel met een oplossing te komen voor de schuldencrisis. Verstandig, en het gebeurt waarschijnlijk ook wel, maar het zal jaren duren.

De oplossing voor het schuldenprobleem vergt een gezamenlijk begrotingsbeleid en een fiscale unie. Vooral in Noord-Europa is daar grote weerstand tegen. Die weerstand zal in de loop der jaren eroderen, maar ondertussen zullen financiële markten voor veel spanningen zorgen.

Als de landen in de eurozone meer op elkaar gaan lijken (flexibele arbeidsmarkt, vergelijkbare pensioenstelsels, vrije concurrentie) kun je spreken van een echte unie: de Verenigde Staten van Europa. Als politici zich realiseerden hoeveel potentie Europa heeft, dan zouden ze de crisis allang bij de wortel hebben aangepakt.

Een ander probleem vormen de EU-lidstaten die niet in de eurozone zitten. Het Verenigd Koninkrijk wil geen afdwingbare sancties voor begrotingszondaars. En Hongarije is helemaal een nachtmerrie om in de unie te hebben.

De Hongaarse regering sluit demonstranten op, pleegt perscensuur, en zet zijn eigen centrale bank onder curatele. Ondertussen zijn beleggers niet meer bereid om geld te lenen aan het land, dat bovendien worstelt met een torenhoge rente van bijna 10 procent.

Het wordt al een hele klus om met de 17 eurolanden de economie weer op de rails te krijgen. Een hechte unie van 27 landen zal nog veel langer op zich laten wachten. Al is het streven meer dan de moeite waard.

Rob Jansen

---

BNR-beurscommentator Rob Jansen bekijkt iedere dag de ontwikkelingen op de beurzen. Wat is er aan de hand en wat kunnen we verwachten? Lees alle columns van Rob hier, of volg Rob op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen