Beurs30 dec '11 12:01

Europese beurzen kabbelen door

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats. De volumes waren op de laatste handelsdag van 2011 zeer laag. De Europese graadmeters stevenen af op het slechtste beursjaar sinds 2008.

Optimisme
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gaf in een interview met zakenkrant Handelsblatt aan dat de Europese schuldencrisis volgens hem binnen een jaar onder controle is. Het uiteenvallen van de euro is uitgesloten, stelde hij. "Ik denk dat we de komende 12 maanden zo vergevorderd zijn dat we het besmettingsrisico onder controle hebben en de eurozone is gestabiliseerd.''

"Grootste nieuws van de dag is de opmerking van Schäuble. Maar de beleggers laten zich hier niet door inspireren", zegt BNR-beursdeskundige Rob Jansen."De italiaanse rente is iets omhoog gegaan. Er is toch wel wat teleurstelling over de obligatieveiling van gisteren".

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,1 procent lager op 310,43 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot 464,63 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,2 procent. Frankfurt stond 0,1 procent in de plus.

Weer groot bedrag gestald
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank bleek vrijdag opnieuw dat het onderlinge vertrouwen tussen de Europese banken nog altijd ver te zoeken is. De banken parkeerden donderdag 445,7 miljard euro bij het nachtloket van de centrale bank.

Stijgers en dalers
In de AEX voerde navigatiebedrijf TomTom, een van de grootste dalers dit jaar, de verliezers aan met een min van 2 procent. Postbedrijf PostNL was de sterkste stijger met een winst van 3,3 procent.

MidKap
In de MidKap was vastgoedfonds Eurocommercial Properties de grootste daler met een verlies van 1,4 procent. Diervoerbedrijf Nutreco boekte met 1,1 procent de sterkste winst onder de middelgrote fondsen.

Molecular Therapeutics
n de SmallCap-index steeg Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) 12 procent, tot 0,38 euro. Het biotechnologiebedrijf heeft 2,5 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van nieuwe aandelen bij 3 bestaande aandeelhouders. Het eigen vermogen van de onderneming blijft ondanks de emissie negatief. De opbrengst geeft AMT meer flexibiliteit bij het onderzoeken van zijn strategische opties.

Euro
De euro was 1,2940 dollar waard, tegen 1,2915 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,95 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte met 0,1 procent tot 107,92 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen