Beurs13 dec '11 22:47

Beurzen Wall Street alsnog in het rood

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen op Wall Street zijn dinsdag aan het eind van de handelsdag in de rode cijfers beland. De uitkomsten van een beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank hadden geen gunstig effect.

De Dow-Jonesindex sloot 66,45 punten lager op 11.954,94 punten. Een verlies van 0,6 procent. De S&P 500-index verloor 0,9 procent en eindigde op 1225,73 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent tot 2579,27 punten.

Rentebeperking
De Federal Reserve liet dinsdag weten de rente tot zeker midden 2013 op maximaal 0,25 procent, te houden. De Amerikaanse economie was de afgelopen tijd 'gematigd' gegroeid en de inflatie en de werkloosheid waren licht gedaald, aldus de Fed. Toch loopt de Amerikaanse economie volgens de centrale bank wel gevaar, namelijk als gevolg van de problemen in Europa.

Maatregelen
Volgens economen hield de centrale bank zeker de deur open voor maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Maar de afwezigheid van maatregelen op korte termijn stelde de handel blijkbaar toch teleur.

Schuldencrisis
De stemming op Wall Street werd eerder op de dag toch al getemperd door de Europese schuldencrisis. Er gingen geruchten als zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel elke verhoging van het Europese noodfonds EFSF definitief afwijzen. De euro zakte ook ten opzichte van de dollar tot de laagste stand sinds januari, tot ver onder de 1,31 dollar.

Olieprijs
De handel kreeg wel een impuls door de flinke stijging van de olieprijs. Een vat lichte Amerikaanse olie stond 2,3 procent hoger op 100,04 dollar. Brentolie werd 2,1 procent duurder. Een duidelijk verklaring voor de stijging konden analisten niet geven.

Het aandeel Best Buy duikelde ruim 15,4 procent. De Amerikaanse elektronicaketen boekte in het derde kwartaal minder omzet en winst dan verwacht.

Euro
De euro noteerde bij het slot van de Amerikaanse handel op 1,3035 dollar. Bij het einde van de Europese handel was dat nog 1,3090 dollar.

Gerelateerde artikelen