Beurs8 dec '11 19:38

Wall Street teleurgesteld in ECB

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in New York stonden donderdag in het rood. Beleggers zijn teleurgesteld dat de ECB geen plannen bekendmaakte om het opkoopprogramma voor staatsobligaties van zwakke eurolanden te vergroten.

Vooral de financiële fondsen hadden het erg lastig op Wall Street.

De Dow-Jonesindex noteerde halverwege de handelsdag 1,4 procent lager op 12.021 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,8 procent tot 1238 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,5 procent omlaag tot 2608 punten.

Verlaging rente
De ECB verlaagde de rente in de eurozone en maakte extra steunmaatregelen voor banken bekend. Maar de hoop dat het opkoopprogramma voor staatsobligaties wordt uitgebreid, werd door ECB-president Mario Draghi de kop ingedrukt. Ook werd niets gezegd over leningen aan het Internationaal Monetair Fonds, zodat het IMF kan helpen met de bestrijding van de crisis.

Extra kapitaal
Verder werd bekend dat uit de test van de Europese bankentoezichthouder EBA blijkt dat Europese banken in totaal 114,7 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben.

Financiële aandelen
Net als in Europa moesten vooral financiële aandelen het ontgelden in New York. Goldman Sachs zakte 4,6 procent, Bank of America daalde 4,1 procent, JPMorgan Chase ging 4,5 procent omlaag en Citigroup koerste 7,9 procent lager.

Eurotop
Beleggers in New York zijn verder in afwachting van de Europese top die donderdag en vrijdag wordt gehouden. Naar verwachting zullen de Europese regeringsleiders afspraken maken over strengere begrotingsregels en strikter toezicht op de overheidsfinanciën van eurolanden.

Uitkeringen
De beurshandel op Wall Street kreeg nog wel een meevallend cijfer te verwerken over de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. Het aantal aanvragen kwam uit op 381.000, terwijl was gerekend op 395.000. Dit werd echter ter kennisgeving aangenomen.

Euro
De euro was 1,3320 dollar waard tegen 1,3315 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Olie
De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 98,47 dollar en Brentolie zakte 1,4 procent tot 107,96 dollar.

Gerelateerde artikelen