Beurs7 dec '11 16:13Aangepast op 7 dec '11 16:44

Bos vindt dat info aan Kamer duidelijker kon

Auteur: BNR Webredactie

De informatie van het ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer over de nationalisatie van Fortis/ABN Amro had volgens oud-minister Wouter Bos duidelijker gekund.

Hij zei woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie dat hij de Kamer altijd volledig heeft geïnformeerd, maar dat hij meer nadruk had kunnen leggen op het feit dat de staat niet alleen 16,8 miljard euro betaalde voor Fortis/ABN Amro, maar ook nog eens voor 50 miljard euro aan leningen overnam.

De staat liep daar ook risico’s op en de 50 miljard euro kwamen bij de staatsschuld.

Terug vallen in oude fouten
Verder gaf Bos ook nog een waarschuwing af aan de enquêtecommissie. Volgens de oud-minister van Financiën dreigen de banken terug te vallen in oude fouten. Volgens hem is er bij banken een grote neiging om weer te streven naar "ongebreidelde wereldwijde groei". Dat komt omdat de banken er vanuit gaan dat ze in nood toch gered worden door de belastingbetaler, zei Bos.

De kern van de kredietcrisis in 2008-2009 bestond uit de complexiteit van producten die door toezichthouders te onoverzichtelijk werd, betoogde Bos. "De complexiteit van het systeem is vele malen sneller gegroeid dan ons vermogen om die complexiteit te beheersen."

Verminder de complexiteit
Dat los je volgens Bos niet op door meer toezicht, maar door de complexiteit te verminderen. "We moeten definitief weg en nooit meer terug naar businessmodellen die uitgaan van ongebreidelde wereldwijde groei." Hij noemde de beperkingen op het handelen van banken in Groot-Brittannië en Canada als voorbeeld.

Bos pleitte er ook voor dat banken veel meer openheid geven over hun activiteiten. Dan valt er voor klanten, aandeelhouders en toezichthouders nog iets te corrigeren voor "het zo in de soep loopt dat alleen de belastingbetaler het nog kan redden".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen