
De commissie De Wit onderzoekt de overheidsmaatregelen rond de bankencrisis. En het grote werk staat op het punt te beginnen. Na drie weken inleidende beschietingen worden de komende twee weken de politieke kopstukken verhoord die de echte verantwoordelijkheid droegen. De personen die verantwoordelijk waren voor onder meer de nationalisatie van ABN Amro en de staatsgaranties voor noodlijdende banken.
Commissievoorzitter Jan De Wit legt uit dat de mensen die de afgelopen drie weken verhoord werden ook van groot belang zijn voor het onderzoek. "Die hebben allemaal op hun plek een rol moeten spelen en droegen verantwoordelijkheid. We hebben geprobeerd vast te stellen hoe dat is gegaan. Nu krijgen we de eindverantwoordelijken en die willen we ook laten zien wat er hier gezegd is en naar hun opvatting vragen over datgene wat wij hen daarover voorhouden."
Nog geen conlusies
De basis voor de verhoren van onder meer Bos, Balkenende, Wellink in Kroes werd gelegd in de afgelopen weken. Maar tot conclusies heeft dit nog niet geleid, legt De Wit uit. "We gaan de komende twee weken de
eindverantwoordelijken horen. Daarna gaat de commissie zich diepgaand beraden
op alles wat we gehoord en gezien hebben. Dan gaan we
conclusies trekken."
Geen theekransje
Toch werd de Nederlandsche Bank in de verhoren behoorlijk het vuur aan de schenen gelegd. Maar toont volgens De Wit niet aan dat hij al een oordeel over de rol van DNB heeft getrokken.
"Laat ik het zo zeggen; het is geen theekransje. Het is een openbaar verhoor waarin wij mensen vragen om duidelijk te maken welke rol zij hebben gespeeld om hier in het openbaar verantwoording doorvoor af te leggen. Het punt is dat we antwoord willen hebben. Dat kan betekenen dat je in een aantal gevallen moet doorvragen of nog scherp of anders moet vragen. Daar is een enquêtecommissie juist voor. Om de feiten vast te stellen en daaruit vervolgens de lessen te trekken."
Maandag wordt onder andere de huidige president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot verhoord. Vrijdag is het de beurt aan zijn voorganger Nout Wellink. Volgende week komen ook Wouter Bos, Neelie Kroes en oud-premier Balkenende aan het woord.