Beurs1 nov '12 17:47Aangepast op 1 nov '12 18:10

Europese beurzen sluiten met kleine winst

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen profiteerden donderdag van een aantal beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie.

Het was een vrij rustige handelsdag doordat veel marktpartijen in Frankrijk, Italië, Spanje en delen van Duitsland een dag vrij hadden.

De AEX-index in Amsterdam, gesteund door beter dan verwachte kwartaalcijfers van Shell, sloot 1,4 procent hoger op 335,56 punten. De MidKap-index steeg 1 procent tot 526,77 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen de 1 en 1,4 procent bij.

Banencijfers
Beleggers putten moed uit meevallende cijfers over de Amerikaanse banengroei. Ook steeg het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in oktober tot het hoogste niveau sinds februari in 2008, en groeide de Amerikaanse industrie sterker dan economen hadden voorzien.

Shell won 2,7 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. Het olieconcern boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht. Shell had in het derde kwartaal wel last van lagere olie- en gasprijzen en dunnere marges bij zijn chemiedivisie. Ook daalde de productie.

Aperam
Roestvrijstaalproducent Aperam was met een winst van 4,5 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. In de MidKap stond levensmiddelenbedrijf Wessanen bovenaan met een plus van 6,9 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis volgde met een winst van 4,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

BT Group
In Londen won BT Group 6,8 procent. Het Britse telecomconcern verlaagde zijn omzetprognose voor het gehele boekjaar, maar handhaafde de winstverwachting. Ook verhoogde BT zijn interim-dividend met 15 procent.

Euro
De euro was 1,2940 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 1,1 procent tot 87,14 dollar. Die van een vat Brentolie daalde 0,3 procent tot 108,35 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen