Beurs20 aug '12 08:37

Nikkei sluit nipt in de plus

Auteur: Pieter van den Akker

De beurs in Tokio is vandaag met kleine winst gesloten. Beleggers namen wat gas terug nadat de Japanse beurs vorige week op het hoogste niveau in 3 maanden was geëindigd.

De markt wacht op nieuwe signalen die de handel richting kunnen geven. De Nikkei eindigde 0,1 procent hoger op 9171,16 punten.

Verzwakking yen
De Japanse exportbedrijven werden opnieuw gesteund door de aanhoudende daling van de Japanse yen ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar. Een verzwakking van de yen maakt de producten van de exporteurs goedkoper in het buitenland.

Sharp zakt weg
De yen, die als een veilige haven wordt beschouwd in onrustige tijden, staat onder druk door de toegenomen risicobereidheid onder investeerders. Een opvallende daler was het aandeel Sharp, dat ruim 5 procent zakte. Beleggers blijven onzeker over de financieringsplannen van het noodlijdende elektronicaconcern.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten overwegend verliezen zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,7 procent lager in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,1 procent. BlueScope Steel verloor 1,2 procent na tegenvallende jaarcijfers. De Australische staalproducent leed in zijn fiscale boekjaar 2012 een verlies van ruim 811 miljoen euro. In Seoul bleef de Kospi ongewijzigd.

Gerelateerde artikelen