Beurs17 aug '12 21:41Aangepast op 17 aug '12 22:20

Wall Street zet rally voort

Auteur: Anne-Greet Haars

De effectenbeurzen in New York zetten vrijdag hun rally voort en benaderden de hoogste niveaus in vier jaar tijd.

Het aandeel Apple schitterde vanwege een recordstand, terwijl Facebook verder wegzakte tot het laagste niveau ooit.

Index
De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent (25,09 punten) hoger op 13.275,20 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent (2,65 punten) tot 1418,16 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent (14,20 punten) tot 3076,59 punten.

Steunbetuiging
Beleggers deden het rustig aan nadat de steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank donderdag al had gezorgd voor flinke koerswinsten op Wall Street. De handelsvolumes bleven laag vanwege de vakantieperiode.

Twee meevallende macrocijfers gaven de handel wat steun. Volgens de vertrouwensgraadmeter van de Universiteit van Michigan is het consumentenvertrouwen in de VS in augustus gestegen tot het hoogste niveau in 3 maanden tijd.

De index met leidende indicatoren in de Verenigde Staten steeg in juli met 0,4 procent op maandbasis, terwijl economen hadden gerekend op een stijging met 0,2 procent.

Facebook
Facebook zakte met 4,1 procent, na donderdag ook al een recordlaagte te hebben bereikt. Het aflopen van de zogenoemde lock-upperiode voor een deel van de aandeelhouders zette het aandeel verder onder druk. Het aandeel heeft sinds de beursgang in mei al ongeveer 50 procent van zijn waarde verloren.

Apple
Het aandeel Apple steeg vrijdag tot recordhoogte na een gunstig rapport van zakenbank Jefferies. Volgens de analist van de bank zal de lancering van de iPhone 5 "de grootste lancering van een toestel in de geschiedenis zijn''. Op internet circuleren al langer geruchten dat Apple het nieuwe toestel, mogelijk met een groter scherm, tijdens een persevenement in september zal presenteren. Het aandeel won 1,8 procent.

Olie
De prijs van Brentolie ging vrijdag omlaag, nadat het Witte Huis bekendmaakte dat het vrijgeven van strategische reserves een optie is die in overweging wordt genomen om de olieprijs te drukken. Brentolie zakte 1,3 procent tot 113,74 dollar per vat. Amerikaanse olie steeg daarentegen met 0,6 procent tot 96,13 dollar per vat.

De euro noteerde een stand van 1,2335 dollar, ten opzichte van 1,2315 aan het einde van de Europese handel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen