Beurs20 aug '12 12:05

Beurzen stijgen langzaam

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese beurzen kropen maandag verder omhoog. De omzetten op de aandelenmarkten waren wederom laag vanwege de vakantieperiode.

De hoop op actie van de Europese Centrale Bank (ECB) bleef de koersen ondersteunen. "Het vooruitzicht dat de ECB gaat ingrijpen vermindert de risico's, maar na de substantiële winsten van de afgelopen weken zullen we mogelijk zijwaarts blijven bewegen tot het moment dat de ECB eindelijk zijn plan bekend zal maken", stelde een anonieme Parijse handelaar tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 336,07 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 517,96 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,4 en 0,5 procent. Londen won 0,1 procent.

Griekenland
Beleggers wachten op cruciale ontmoetingen tussen de Griekse premier Antonis Samaras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, die later deze week zullen plaatsvinden. Griekenland wil meer tijd om de benodigde bezuinigingen door te voeren. Duitsland voelt daar echter niets voor.

De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen liet daarnaast weten dat een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone hoge kosten met zich meebrengt, maar beheersbaar is. Asmussen stelde voorop dat het zijn voorkeur heeft dat Griekenland in de eurozone blijft.

Spanje
Op de obligatiemarkt zakte de rente op 10-jarige Spaanse obligatieleningen van 6,5 naar 6,2 procent. De ECB overweegt volgens het Duitse blad Der Spiegel om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen. Als deze grens wordt overschreden, zou de centrale bank kunnen ingrijpen.

AEX
In de AEX behoorde Heineken tot de grootste stijgers met een plus van 1,3 procent. De bierbrouwer, die later deze week de bedrijfsresultaten bekend zal maken, heeft zijn bod op het belang van branchegenoot Frasier & Neave (F&N) in Asian Pacific Breweries (APB) verhoogd.

PostNL stond onderaan met een min van 1,2 procent. DSM verloor 0,9 procent. De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft het beleggingsadvies voor het speciaalchemieconcern verlaagd.

Euro
De euro was 1,2362 dollar waard, tegen 1,2315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 96,25 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent duurder op 114,39 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen