Beurs20 aug '12 12:39

Gemengde gevoelens over Duitse cijfers

Auteur: Anne-Greet Haars

Duitsland voelt de gevolgen van de schuldencrisis in Europa steeds meer. Maar er zijn ook positieve punten te ontdekken in de Duitse cijfers, zegt Duitsland-correpsondent Derk Marseille op BNR.

"De afnemende vraag uit de eurozone belast de Duitse economie in toenemende mate'', schrijft het ministerie van Financiën in Berlijn.

Duitsland zag de economie in het tweede kwartaal van dit jaar groeien, maar minder dan in het eerste kwartaal. De komende maanden verwacht Berlijn geen verandering. De groei van de export zou iets afvlakken, maar Duitsland komt volgens de voorspelling wel in rustiger vaarwater.

Positief
“Wat er in Duitsland gebeurt, merken we in Nederland overmorgen ook het nodige van”, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille maandag op BNR. Hij is redelijk positief over de Duitse cijfers.

“We zien een stijging van 9 procent van de belastinginkomsten in vergelijking met vorig jaar. Die inkomsten komen van bedrijven en particulieren. Vanwege de lagere werkloosheid dragen ook steeds meer mensen loonbelasting af. Dat gaat dus best wel lekker met de Duitse economie.”

Kritische kanttekeningen
“Maar toch moeten daar een paar belangrijke kritische kanttekening bij geplaatst worden. We zien de afgelopen maanden ook duidelijke negatieve indicatoren voorbij komen. De Duitse groei zwakt af: kijk naar productiecijfers en het vertrouwen van producenten”, legt Marseille uit.

“Als Spanje morgen opeens een aanvraag doet bij de ECB voor een noodlening, dan is het weer afwachten hoe de financiële markten daarop reageren. Dat is van zo’n grote orde, dat het al die losse indicatoren kan overspelen.”

Vergroening
“Maar ik wil positief eindigen. Het consumentenvertrouwen in Duitsland is heel stabiel. En kijk bijvoorbeeld naar de vergroening van Duitse economie: daar wordt heel veel in geïnvesteerd en daar profiteren ook Nederlandse installateurs van. Zij zijn toeleveranciers aan die Duitse industrie.”

Gerelateerde artikelen