Beurs11 mei '12 09:57

AEX slecht van start

Auteur: Pieter van den Akker

De beurs in Amsterdam is vrijdag lager geopend. Zo'n zelfde beeld was te zien op de andere Europese beurzen.

De politieke impasse in Griekenland en een verrassend verlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase zorgden voor de negatieve stemming. De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent lager op 300,37 punten. De MidKap-index zakte 0,8 procent tot 492,60 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,7 en 1,2 procent.

Malaise
De beurs in Madrid daalde 1,5 procent. De Spaanse regering zal vrijdag de hervormingsplannen voor de bankensector in het land ontvouwen. Eerder deze week werd al duidelijk dat de Spaanse banken waarschijnlijk extra reserves op moeten bouwen vanwege de malaise op de vastgoedmarkt.

Alle ogen zijn vrijdag ook gericht op Brussel, waar de verwachtingen voor de Europese economie voor dit jaar en volgend jaar bekend worden gemaakt. Europees commissaris Olli Rehn zal om 11 uur zijn zogeheten lenteprognose geven voor de hele Europese Unie en de 17 eurolanden.

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte donderdagavond bekend een handelsverlies te hebben geleden van ruim 1,5 miljard euro. Het verlies is opvallend aangezien JP Morgan juist bekend staat als een goede manager van risico's.

De bankaandelen stonden door de onverwachte boodschap van JPMorgan onder druk. In de AEX behoorde ING tot de grootste dalers met een verlies van ruim 2 procent. In de MidKap verloor SNS Reaal bijna 2 procent.

Corio sterkste stijger
Vastgoedbedrijf Corio was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,5 procent na bekendmaking van de kwartaalcijfers. In de MidKap verloor NSI 0,3 procent. De vastgoedinvesteerder profiteert naar eigen zeggen van de fusie met Vastned Offices/Industrial. De bezettingsgraad lag afgelopen kwartaal echter aanzienlijk lager dan een jaar eerder.

In Parijs zakte Crédit Agricole 1,9 procent. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door afschrijvingen op Griekse bezittingen.

Euro noteerde 1,2920 dollar
 De euro was 1,2920 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 95,75 dollar per vat en Brentolie daalde 1,1 procent tot 111,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen