Beurs10 nov '11 22:09

Beurzen VS in nerveuze stemming

Auteur: BNR Webredactie

Op de Amerikaanse beurzen wordt nerveus gereageerd op de ontwikkelingen in Europa. Na de flinke verliezen van woensdag wonnen de beurzen in New York donderdag wat terug.

Maar vooral op de technologiebeurs schommelden de koersen sterk. Een klein uur voor sluitingstijd stond de Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen op 11.867,89 punten, een winst van 0,8 procent.

Nasdaq geeft winst uit handen
De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,6 procent tot 1236,48 punten. De technologiebeurs Nasdaq wist de winst van eerder op de dag niet vast te houden en daalde 0,1 procent tot 2618,91 punten.

Alle drie de graadmeters waren de dag geopend met ruim 1 procent winst, gesteund door een afnemende rente op Italiaanse staatsobligaties. Dat laatste temperde de zorgen over de situatie in Europa.

Europese ontwikkelingen
Ook het vooruitzicht dat er snel nieuwe regeringen aantreden in Griekenland en Italië, deed de koersen goed. Een foutje van kredietbeoordelaar Standard& Poor's dat ten onrechte enkele klanten had laten weten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd, zorgde even voor onrust.

Aandelen Merck en Cisco stijgen
Aan het bedrijvenfront zorgden farmaceut Merck en fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems voor positief nieuws. Cisco kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht en zag de koers met 6 procent oplopen. Het aandeel Merck liep ruim 3 procent op nadat het het dividend had verhoogd.

Een scherpe daling (-38,7 procent) van de koers van Green Mountain Coffee Roasters, dat tegenvallende kwartaalcijfers bekend had gemaakt, drukte zwaar op de Nasdaq.

Euro noteerde 1,3591 dollar
De euro stond kort voor sluiting van Wall Street op 1,3591 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de Europese munt 1,3620 dollar waard.

Gerelateerde artikelen