Beurs18 mei '12 17:59

Europese beurzen sluiten lager

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurzen in Europa zijn vrijdag voor de vijfde dag op rij met verlies gesloten. De onzekerheid over de politieke impasse in Griekenland en de financiële problemen in Spanje zorgden opnieuw voor een negatieve stemming onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,46 punten (0,5 procent) lager op 288,77 punten. De MidKap zakte 5,26 punten (1,1 procent) tot 466,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. Londen verloor 1,3 procent.

Facebook
Beleggers hielden ook een schuin oog gericht op New York en de beursgang van Facebook. De introductieprijs van Facebook bedroeg 38 dollar per aandeel. Het aandeel won in de eerste minuten van het handelsdebuut meer dan 10 procent. Later zakte de koerswinst flink in.

Madrid
In Madrid steeg de beurs 0,4 procent. De Spaanse banken lieten ondanks een massale kredietverlaging winsten zien. Berichten over een mogelijke herinvoering van het verbod op het zogenoemde naked short-selling op Spaanse banken, waarbij wordt gespeculeerd op een koersdaling zonder de aandelen te bezitten, stuurden de bankaandelen hoger.

Santander en BBVA, de grootste banken van Spanje, stegen tot 3,7 procent. Kredietbeoordelaar Moody's heeft 16 Spaanse banken een lagere kredietwaardering gegeven. Volgens Moody's zijn de verlagingen het gevolg van de recessie in Spanje en de reeds verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.

De noodlijdende Spaanse bank Bankia klom 23,5 procent. De bank, die grotendeels is genationaliseerd, verloor donderdag nog ruim 14 procent op berichten dat klanten hun geld weghaalden bij de bank.

Griekenland
Ook namen de speculaties over een Grieks vertrek uit de eurozone verder toe. Europees commissaris Karel De Gucht liet in een interview weten dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie scenario's aan het uitwerken zijn voor het geval Griekenland het niet gaat redden. De commissie haastte zich echter om dit te ontkennen.

AEX
In de AEX voerden PostNL en Air France-KLM de dalers aan met verliezen tot 3,6 procent. Navigatiebedrijf TomTom was een opvallende stijger met een winst van 5,1 procent. Analisten konden geen duidelijke reden voor de stijging aandragen.

DSM verloor 1,1 procent. Het speciaalchemiebedrijf neemt Ocean Nutrition Canada, een leverancier van vetzuren, over. De overname zal vanaf 2013 bijdragen aan de winst per aandeel.

Euro
De euro was 1,2715 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. Eerder op de dag gleed de eenheidsmunt weer even onder de 1,27 dollar.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 91,87 dollar per vat en Brentolie stond 0,5 procent lager.

Gerelateerde artikelen