Beurs18 mei '12 17:45Aangepast op 18 mei '12 18:07

Aandeel Facebook stijgt bij beursdebuut

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na een halfuur handel noteerde het aandeel Facebook vrijdag op de beurs in New York ruim 5 procent hoger op 39,95 dollar.

De koers schommelde sterk. Bij de opening schoot het aandeel nog met 10 procent omhoog, bleef daarna enige tijd op een plus van 5 tot 6 procent staan om vervolgens even terug te vallen naar de introductiekoers van 38 dollar.

Geen explosieve stijging
Verwachtingen dat de koers direct zou exploderen, werden niet bewaarheid. In de eerste paar minuten na de introductie op de technologiebeurs Nasdaq wisselden al wel meer dan 100 miljoen aandelen van de populaire socialenetwerksite van eigenaar.

421 miljoen aandelen
De introductiekoers werd donderdag vastgesteld op 38 dollar per aandeel, waarmee Facebook zo'n 18,4 miljard dollar kon ophalen. Daarmee werd Facebook gewaardeerd op meer dan 100 miljard dollar. In totaal werden 421 miljoen aandelen Facebook in de handel gezet.

Hoe de koers van het aandeel zich de komende tijd zal ontwikkelen, valt moeilijk te voorspellen. Met een prijskaartje van ruim 100 keer de winst lijkt het voor veel marktvorsers een riskante belegging. Zo heeft Apple momenteel een koers van 14 keer de winst en Google 19 keer de winst.

Gerelateerde artikelen