Beurs16 aug '12 07:54

Kredietverzekeraar vaart wel bij de crisis

Auteur: Pieter van den Akker

De recessie maakt slachtoffers, maar er zijn ook bedrijven die er wel bij varen. Voor hen kan de economische crisis niet lang genoeg duren.

De één zijn dood,  u weet het, is de ander zijn brood. En zo gaat het ook met de economische crisis. Ook in deze moeilijke tijden zijn er bedrijven die wel varen bij de malaise van anderen. Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren, is zo'n bedrijf. BNR-verslaggever Jigal Krant reisde af naar het hoofdkantoor in Den Bosch en sprak daar met directeur Reginald Berretty.

Eerst geld, dan pas omzet
"Hier worden bedrijven beoordeeld op hun kracht om de verplichtingen die ze zijn aangegaan te kunnen betalen. Met name tijdens de crisis merk je toch dat bedrijven zich steeds bewuster worden dat de omzet die ze willen draaien pas omzet is als ze betaald krijgen", legt directeur Reginald Berretty van Euler Hermes uit.

Stel dat iemand voor enkele huwelijken die in Griekenland worden gesloten een container met delftsblauw porselein wil laten verschepen naar dat land. Eerst even langs komen bij Euler Hermes? "Dat is een heel goed besluit", kopt Berretty de voorzet in. "Wij kunnen beoordelen of de Griekse debiteur in staat is het geld te betalen dat ze verschuldigd zijn. Nou is Griekenland wel een heel bijzondere situatie. We zijn 'gesloten op' Griekenland."

Blij?
De landen waarvoor de meeste aanvragen die binnenkomen zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk."In Duitsland wordt goed betaald", vertelt Berretty daarover. "Maar ook daar merk je dat de bedrijven het moeilijk hebben om te voldoen aan de betalingsverplichtingen."

Zijn bedrijf is natuurlijk wát blij met de crisis. Of toch niet? "Het woord 'blij' is niet het juiste woord. Wij zijn blij dat de ondernemers zich bewuster zijn van de risico's en we zijn blij dat het product kredietverzekering als waardevol wordt erkend. Het betekent dat we veel meer aanvragen hebben dan voorgaande jaren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen