Beurs8 feb '12 11:12Aangepast op 8 feb '12 15:15

Herstel bouwsector geknakt [update]

Auteur: Edme Koorstra

Woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur: over de hele linie blijft de bouwsector in een dip hangen. En dat gaat nog wel even duren...

Het het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat de totale bouwproductie dit jaar terugvalt tot het dieptepunt van 2010.

Het instituut verwacht pas vanaf 2014 herstel van productie en werkgelegenheid in de bouw.

Krimp
Na twee jaar met een totaal productieverlies van 15 procent is de productie in 2011 met 3,5 procent gestegen. Na een duidelijk herstel in de eerste helft van het jaar sloeg het beeld in de tweede helft alweer om richting krimp.

Taco van Hoek, directeur van het EIB: "We zien dat vooral in wat wij noemen de voorlopende cijfers zoals vergunningen en orderportefeuilles: allemaal zaken die verwijzen naar de productie van morgen."

Vijf jaar
Volgens Van Hoek is het ernstig dat het allemaal zo lang duurt. "In 2013 is er nog geen herstel. Dat betekent dat de bouw eigenlijk vijf jaar in een periode van laagconjunctuur zit. Dat roept zorgen op over het weerstandsvermogen van bedrijven."

Hypotheeknormen
Wat het EIB betreft zou de politiek voor sommige groepen mensen de hypotheeknormen moeten versoepelen, bijvoorbeeld voor jonge hoogopgeleiden.

"Het is vreemd dat iemand die aan het begin van zijn carrière op de arbeidsmarkt zit en nog een forse salarisstijging doormaakt, hetzelfde kan lenen als iemand die 45 of 50 is en die hetzelfde inkomen in het lopende jaar heeft", aldus Van Hoek.

Donderdag geeft het EIB zijn verwachtingen af voor de bouwproductie in de jaren 2012 tot en met 2017.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen