Beurs30 apr '12 13:17

Komt Rehn tóch met meer begrotingsruimte?

Auteur: Thijs Baas

De inkt van de handtekeningen onder het strikte begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie is nog maar net opgedroogd of de geruchten over Europese versoepeling van de begrotingsregels doemen alweer op in de Brusselse wandelgangen.

Volgens de Volkskrant houdt europees commissaris Olli Rehn van Monetaire Zaken zich weliswaar nog van de domme, maar biedt ook het geactualiseerde Stabiliteitspact wel degelijk ruimte voor verruiming van de begrotingsnorm, als sprake is van "ernstige economische neergang in de eurozone of de EU als geheel". 

De kans is klein dat Rehn nog voor de Franse verkiezingen van volgende week in het openbaar meer ruimte zal geven aan de eurolanden om hun begrotingstekort boven de 3 procent uit te laten komen. Wel is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om te bepalen of er sprake is van een ernstige neergang.

Banenmarkt
De Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO) verwacht het herstel van de banenmarkt in Europa niet voor het eind van 2016. "De beperkte focus op bezuinigingen bij veel landen in de eurozone verdiept de banencrisis en kan zelfs leiden tot een nieuwe recessie in Europa'', zei directeur Raymond Torres van de organisatie.

Tekenen van herstel
Bij de presentatie van zijn tussentijdse economische raming in februari sprak Rehn nog van "een milde recessie, met tekenen van herstel" in de eurozone. Het is de vraag of hij bij zijn voorjaarsvoorspellingen op 11 mei nog altijd zo standvastig is. De situatie in landen als Frankrijk, Italië en Spanje is er niet beter op geworden.

Het zou wel eens hét moment voor Rehn kunnen zijn om de begrotingsregels, binnen de marges van het Stabiliteitspact, tijdelijk te verruimen. Voor het Nederlandse begrotingsakkoord is dat dus net te laat. Maar voor de verkiezingen van 12 september is het ruimschoots op tijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen