Beurs30 apr '12 09:41Aangepast op 30 apr '12 10:01

Krimp Spaanse economie minder dan gevreesd

Auteur: Anne-Greet Haars

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Spaanse statistiekbureau maandag bekend.

De krimp was minder hevig dan economen hadden gevreesd. De achteruitgang was even sterk als in het voorgaande kwartaal. Door de twee achtereenvolgende kwartalen met krimp is er officieel weer sprake van een recessie in Spanje.

De Spaanse economie kromp met 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er op jaarbasis nog sprake van een groei met 0,3 procent.

Problemen
De problemen in de Spaanse vastgoedsector en de enorme bezuinigingen die de regering wil doorvoeren, verdiepen de recessie in de komende kwartalen, voorspelde ING-econoom Martin van Vliet. "Dat stuwt de werkloosheid tot nog dramatischer hoogtes'', concludeerde hij. De werkloosheid in Spanje klom vorig kwartaal al tot bijna een kwart van de beroepsbevolking.

Kredietwaardigheid banken
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft maandag de kredietwaardigheid van negen Spaanse banken verlaagd. De afwaardering volgt op de Spaanse kredietverlaging door S&P vorige week.

De afwaardering geldt onder meer voor de grote Spaanse banken Santander en BBVA. De Spaanse banken zijn door de economische crisis en de malaise in de vastgoedsector in problemen gekomen. De overheid moest een aantal banken met noodkapitaal te hulp schieten.

Afgelopen week
Donderdag verlaagde S&P de Spaanse kredietwaardigheid met twee stappen. De kredietbeoordelaar vreest dat de Spaanse overheid meer schulden moet maken om banken te ondersteunen. Ook denkt het bureau dat de Spaanse begrotingsproblemen zullen toenemen, omdat de economie blijft krimpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen