Beurs7 jul '11 16:13

Meer geld voor goed doel

Auteur: Marjolein Niestadt

Goede doelen hebben vorig jaar meer geld opgehaald dan in 2009. De opbrengst van de 25 grootste doelen steeg met 4,2 procent.

In totaal haalden de grote organisaties 706 miljoen euro op, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Volkskrant.

KWF populair

KWF Kankerbestrijding blijft net als voorgaande jaren het grootst met ruim 102 miljoen euro aan donaties, een stijging van 17 procent. Andere goede doelen die het goed deden zijn Artsen zonder Grenzen (23,4 procent) en Woord en Daad (26,3 procent).

De stijging van KWF Kankerbestrijding is voor een groot deel te danken aan de fietstocht Alpe d’Huzes waarbij de Franse berg uit de Tour de France zes keer moet worden beklommen door gesponsorde deelnemers. In 2010 haalde het fonds hiermee 12 miljoen euro op.

Verliezers

Bij tien van de 25 grootste goede doelen daalden de inkomsten. De grootste verliezers waren vorig jaar Cordaid (-17,8 procent) en de Dierenbescherming (-16,7 procent).

De Dierenbescherming laat weten niet tot de grootste verliezers te horen. ,,Die conclusie is op zijn minst voorbarig. De cijfers die gebruikt zijn door de Volkskrant gaan alleen over het verenigingsbureau, terwijl de Dierenbescherming ook nog bestaat uit tientallen afdelingen. De cijfers van de afdelingen zijn pas in november beschikbaar. Pas dan kunnen op basis van geconsolideerde opbrengsten conclusies worden getrokken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen