Beurs15 okt '12 13:04Aangepast op 15 okt '12 16:56

Nobelprijs Economie naar twee Amerikanen

Auteur: Arjan Meesterburrie

De Nobelprijs voor de Economie gaat naar de Amerikanen Alvin Roth en Lloyd Shapley. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar toepassingen van de speltheorie op de arbeidsmarkt.

Roth en Shapley hebben onderzocht hoe allerlei zaken in de economie worden 'gematcht', bijvoorbeeld welke arbeider welke baan krijgt. Of welke studenten naar welke school gaan.

"Ik ken Alvin Roth redelijk goed", reageert econoom Sylvester Eijffinger bij BNR Petra Grijzen. "Omdat Roth hoogleraar is aan de Harvard University en ik ben daar in 2002 en 2003 gastdocent geweest, dus ik heb regelmatig met hem geluncht."

Verbazing
Bij BNR's Annette van Soest noemt Gautier de winaars verrassend: "Ze kwamen niet voor op de lijstjes, als je hier op gegokt zou hebben zou je een flinke winst hebben gemaakt. Ik had niet op hen gegokt, maar ik kan er wel mee leven. Hun bijdrage is zeker Nobelprijs-waardig."

Eijffinger is vooral verbaasd dat er in 2010 voor vergelijkbaar onderzoek ook al een Nobelprijs is uitgereikt: "Het is een gebied dat twee jaar geleden eigenlijk al aan de beurt is geweest en nu weer aan de beurt is. Ik had zelf verwacht dat er weer een andere gebied aan de beurt zou komen, dat wat meer te maken heeft met de financiële crisis."

De winnaars ontvangen in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro. Dat bedrag moeten ze delen.

Toepassingen
De wetenschappers wisten modellen te ontwikkelen om voor dit complexe, theoretische probleem praktische oplossingen te vinden. Ze maken daarbij gebruik van de zogeheten speltheorie, een wiskundige methode waarin het nemen van beslissingen centraal staat.

"Het wordt toegepast bij het matchen van dokters aan stage-plekken", zegt hoogleraar macro-economie van de Arbeidsmarkt Pieter Gautier van de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Elders wordt het niet echt letterlijk toegepast om een optimale matching te krijgen, maar de inzichten worden wel gebruikt in de modellen om de arbeidsmarkt beter te begrijpen."

"Het gaat eigenlijk om de werking van markten", voegt Sylvester Eijffinger daaraan toe. "Dus in hoeverre is het mogelijk om markten op een zeker moment beter te laten werken?"

EU kreeg Nobelprijs voor de Vrede
Vrijdag werd bekend dat de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar de Europese Unie gaat. De onder de eurocrisis lijdende Unie krijgt de prijs voor haar bijdrage aan zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa, stelde het Nobelcomité.

In veel reacties klonk de erkenning door dat het project Europa momenteel in zwaar weer verkeert door de schuldencrisis en de economische malaise, maar ook dat de prijs onderstreept dat het de moeite waard is om door te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen