Beurs28 nov '12 11:54

Beurzen richten blik op VS

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen moesten woensdag wat terrein prijsgeven. De AEX stond rond het middaguur 0,2 procent lager op 332,36 punten.

Beleggers hielden hun blik gericht op de VS, waar de Democraten en de Republikeinen weinig vooruitgang boeken met het oplossen van de dreigende begrotingscrisis.

"We zitten in een impasse. Af en toe sluipt er wat angst in de markt en daarna herstellen we weer. Het is nu wachten op een oplossing voor de 'fiscal cliff' in de VS, maar het blijft nog maar de vraag of de beurzen omhoog gaan als die hobbel is genomen. Waarschijnlijk verschuift de focus dan weer naar Spanje of een ander probleemland. We zijn een beetje het jaar aan het uitzingen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 518,66 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 tot 0,3 procent.

Fiscal cliff
De Democratische leider Harry Reid van de Amerikaanse Senaat uitte dinsdag zijn teleurstelling over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen over de aanpak van de fiscal cliff. Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gevonden dan treden automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen in werking die de Amerikaanse economie in een nieuwe recessie kunnen storten.

AEX
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,9 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een plus van 2,4 procent. Dinsdag leverde het fonds nog 5,7 procent in na negatieve analistenrapporten.

MidKap
In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een koerswinst van 3,7 procent. Bij SNS Securities, een dochter van de bank en verzekeraar, worden volgens het Financieele Dagblad 10 van de 30 banen geschrapt bij de aandelenafdeling. Ingenieursbureau Arcadis was de grootste verliezer met een min van 1 procent.

Swiss Life
In Zürich daalde Swiss Life 1,7 procent. De Zwitserse levensverzekeraar schrijft 478 miljoen euro af op de 4 jaar geleden overgenomen Duitse financiële dienstverlener AWD. Ook verdwijnen de komende jaren 300 tot 400 banen bij het onderdeel.

Euro
De euro was 1,2924 dollar waard, tegen 1,2937 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 86,86 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent.

Gerelateerde artikelen