Beurs8 apr '11 15:49

NS beperken voordeel kaarthouders

Auteur: Edme Koorstra

De Nederlandse Spoorwegen schrappen de korting in de avondspits. Treinreizigers met een voordeelurenkaart (40 procent korting) moeten binnenkort tussen 17.00 uur en 19.00 uur de volle prijs betalen. Dat meldt HP/De Tijd.

Ondanks de matige tevredenheid van treinreizigers (75 procent) en een slechtere punctualiteit, beperken de NS de het voordeel van kortingskaarthouders toch nog verder.
Het gebruik van de kortingskaart (à 55 euro per jaar) was al beperkt tot reizen na 9.00 uur 's ochtends, maar nu is de avondspits dus ook aan de beurt.
NS-woordvoerder Eric Trinthamer wil verder nog niets kwijt over de maatregel, behalve dat hij het nog niet vandaag naar buiten had willen brengen.
2010 was goed jaar
De NS hebben in 2010 een goed jaar gedraaid. Het bedrijf had minder last van de economische crisis en wist de kosten in de hand te houden: de nettowinst steeg met ruim 28 procent tot 149 miljoen euro. Het totaal aantal reizigerskilometers bedroeg vorig jaar 16,4 miljard, iets meer ten opzichte van 2009.
'Wij blijven op kosten letten'
Toch is NS-topman terughoudend over de vooruitzichten. "Gezien de onzekere situatie in de markt en het aarzelende economische herstel verwachten wij voor 2011 een beperkte reizigersgroei en zullen wij sterk op de kosten blijven letten," zei hij in februari.
Boete van 2 miljoen
Vorige maand kregen de NS nog een boete van twee miljoen euro opgelegd door minister Schultz van Haegen Infrastructuur en Milieu, omdat het spoorbedrijf in 2010 niet naar behoren heeft gepresteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen