Beurs18 jan '12 09:26Aangepast op 18 jan '12 09:57

AEX opent met lichtrode cijfers

Auteur: Edme Koorstra

De beurs in Amsterdam is met een klein verlies aan de dag begonnen. De andere Europese beurzen openden vlak tot licht lager, na de recente sterke klim.

Beleggers willen eerst de uitkomsten van een obligatieveiling van Portugal afwachten. Ook worden de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken scherp in de gaten gehouden.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 313,52 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 489,18 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,6 en 0,8 procent.

Gedwongen afschrijven
De Griekse premier Lucas Papademos overweegt banken en andere investeerders met wetgeving te dwingen een deel van hun claims op Griekenland af te schrijven. Dat zei hij in een woensdag gepubliceerd interview met The New York Times.

Griekenland hervat woensdag de onderhandelingen met private investeerders over de afschrijving van een deel van de Griekse schuldenlast. Europese leiders hebben de banken, pensioen- en hedgefondsen opgedragen minstens de helft van hun vorderingen te schrappen.

Portugees staatspapier
Portugal wil woensdag 2,5 miljard euro ophalen met de veiling van kortlopend staatspapier. Het is de grootste veiling sinds de redding van het land vorig jaar.

ASML
In de AEX voerde ASML de stijgers aan met een winst van ruim 1 procent. De chipmachinefabrikant maakte beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers bekend. Ook boekte het bedrijf over heel 2011 een recordomzet. Daarnaast wordt het dividend verhoogd en het aandeleninkoopprogramma uitgebreid. In het eerste halfjaar van 2012 verwacht ASML een stabiele omzet te genereren van 1,2 miljard euro per kwartaal.

ArcelorMittal
Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 3,5 procent. TomTom volgde met een verlies van 2,5 procent.

Swedish Automobile
Swedish Automobile zakte 8 procent. De top van het bedrijf is per direct opgestapt na een verschil van mening met bestuursvoorzitter Victor Muller over de toekomst van het bedrijf na het faillissement van het Zweedse automerk Saab.

Euro, olie
De euro was met 1,2740 dollar evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,1 procent tot 100,60 dollar per vat. Brentolie was met 111,40 dollar per vat eveneens een fractie goedkoper dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen