Beurs16 jan '12 09:14Aangepast op 16 jan '12 09:55

AEX is er snel weer bovenop

Auteur: Edme Koorstra

In Amsterdam opende de beurs lager, maar het verlies werd snel weer weggewerkt. Ook op de andere Europese beurzen bleven de verliezen beperkt.

Beleggers verwerken de afwaardering van de kredietstatus van negen eurolanden en het vastlopen van de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken.

AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 309,72 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 482,55 punten. De beurs in Parijs verloor 0,4 procent. Frankfurt daalde 0,1 procent en Londen bleef onveranderd.

Kredietwaardigheid
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's bevestigde vrijdag nabeurs de kredietwaardigheid van negen eurolanden te hebben verlaagd. Geruchten over een aanstaande afwaardering leidden vrijdag al tot verliezen op de Europese beurzen. Door het verlies van onder meer de AAA-status van Frankrijk, komt ook de AAA-status van het Europese noodfonds EFSF in gevaar.

Grieks failliet
Ook is de kans op een faillissement van Griekenland groter geworden nu de onderhandelingen met de banken vrijdag stukliepen. De gesprekken met de banken over de afschrijving van de helft van de Griekse schuldenlast worden naar verwachting woensdag vervolgd.

Aegon
In de AEX voerde verzekeraar Aegon de stijgers aan met een winst van 2 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Navigatiebedrijf TomTom was de grootste daler met een min van 1,4 procent.

MidKap
In de MidKap zakte Unit4 3,6 procent en was daarmee de grootste daler onder de middelgrote fondsen. Het softwarebedrijf bracht onverwacht de voorlopige cijfers over het vierde kwartaal naar buiten, vanwege de hoge mate van onzekerheid over de marktomstandigheden en de gevolgen daarvan voor de onderneming. Volgens Unit4 zijn de klanten voorzichtiger geworden door het economische klimaat.

Imtech
Imtech won 0,3 procent. De technisch dienstverlener heeft in het Verenigd Koninkrijk orders gekregen met een waarde van 34 miljoen euro.

Kendrion
Kendrion noteerde nagenoeg onveranderd. De producent van elektromagnetische componenten liet weten hoger beroep aan te tekenen bij het Europese Hof van Justitie tegen de boete van de Europese Commissie.

Fornix
Fornix BioSciences klom 0,65 procent tot 0,62 euro. Investeerder Value8 wil een bod van 0,60 euro per aandeel uitbrengen op Fornix. Het bod waardeert Fornix op 4,8 miljoen euro.

Euro, olie
De euro was 1,2667 dollar waard, tegen 1,2675 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 99,38 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder op 111,50 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen