Beurs10 dec '12 11:48Aangepast op 10 dec '12 13:10

Vertrek Monti weegt op beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen stonden maandag eensgezind in het rood. Beleggers maakten zich zorgen over de politieke toekomst van Italië nadat premier Mario Monti dit weekeinde had aangegeven nog deze maand op te stappen.

"Het is per saldo een negatief plaatje op de beurzen. Na het recordniveau van vorige week zakken we weer wat weg. Het vertrek van Monti wakkert de onrust over de schuldencrisis aan en de bankaandelen doen het daardoor slecht. Ook lopen de Italiaanse en Spaanse rentes weer op. De aanhoudende problemen in Europa en de dreigende fiscal cliff bieden de beurzen weinig houvast om verder uit te breken'', aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 341,00 punten. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 526,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,3 en 0,7 procent.

Italië
In Milaan zakte de beurs 3,4 procent. Vooral de Italiaanse bankaandelen stonden onder druk door de aankondiging van het vertrek van Monti. De 10-jarige Italiaanse rente liep op tot 4,8 procent. Ex-premier Silvio Berlusconi maakte daarnaast bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden.

De Europese Centrale Bank riep Italië op de economische hervormingen die Monti heeft doorgevoerd in stand te houden. Volgens ECB-bestuurder Jörg Asmussen heeft Monti in korte tijd veel voor elkaar gekregen.

De bezorgdheid over de Italiaanse politieke situatie overschaduwde het goede nieuws uit Griekenland, waar het opkopen van Griekse staatsschulden volgens plan verloopt.

Financiële fondsen
De financiële fondsen stonden onder druk door de hernieuwde zorgen over de Europese schuldencrisis vanwege het aanstaande vertrek van de Italiaanse premier. In Parijs zakte BNP Paribas ruim 3 procent en in Frankfurt zakte Deutsche Bank meer dan 2 procent. ING was de grootste daler in de AEX met een min van 2 procent.

Imtech
In de MidKap stond Imtech onderaan met een verlies van 8 procent. De technisch dienstverlener heeft volgens het Financieele Dagblad bewust een valse jaarrekening opgesteld die als bewijs moest dienen in een rechtszaak tegen de oud-directeur van een dochterbedrijf.

Euro
De euro stond op 1,2903 dollar, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Dollar
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 86,27 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen