Beurs27 jan '12 22:41

Tegenvallende cijfers drukken stemming

Auteur: Marjan van den Berg

De beurzen in New York zijn vrijdag overwegend lager gesloten. Beleggers kregen tegenvallende macro- en bedrijfscijfers voor de kiezen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 12.660 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1316 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ontsprong de dans en sloot 0,4 procent hoger op 2817 punten.

Groei economie
Volgens een eerste raming groeide de economie van de VS in het vierde kwartaal van 2011 met 2,8 procent. Economen hadden gerekend op een groei van gemiddeld 3 procent.

Bedrijfscijfers
Het aandeel Chevron zakte 2,5 procent. De op een na grootste olieproducent in de VS boekte in het afgelopen kwartaal een winst van 5,1 miljard dollar, maar dat viel analisten tegen.

Het aandeel Ford Motor verloor 4,1 procent. Ook bij dit bedrijf viel de winst in het vierde kwartaal lager uit dan verwacht. Het bedrijf had last van hogere grondstofkosten en problemen op buitenlandse markten.

Het aandeel Procter & Gamble, producent van onder meer Gillette en Pampers, leverde 0,8 procent in. De winst zakte in het afgelopen kwartaal met 49 procent door afschrijvingen. Bovendien kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar.

Chemie
Eastman Chemical neemt de producent van specialistische chemicaliën Solutia over voor 3,4 miljard dollar. Het aandeel Eastman Chemical steeg 7 procent en Solutia won 41 procent.

Facebook
Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat Facebook volgende week al een aanvraag voor een beursgang ter waarde van 10 miljard dollar wil indienen. De waarde van Facebook wordt geraamd op 75 tot 100 miljard dollar.

Euro
De euro stond op 1,3225 dollar, tegen 1,3165 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 99,56 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen