Beurs15 dec '11 12:03

Beurzen Europa veren op na slechte handelsdag

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen krabbelden donderdag op. Maar het gevaar van de eurocrisis voor de wereldwijde economische ontwikkelingen blijft hen in de greep houden.

"Na een aantal zeer matige beursdagen gaan we weer wat omhoog", concludeerde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers. "De volumes zijn wederom laag en we verwachten dat de beurzen tot het einde van het jaar zullen blijven aanmodderen. In Europa zijn stappen in de goede richting gezet, maar het blijft een lang proces om de crisis op te lossen. De sterke daling van de euro wijst daarbij op het verlies van vertrouwen in Europa.''

AEX op 293,94 punten
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 293,94 punten. De MidKap-index klom 1,2 procent tot 436,99 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 0,9 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de dienstensector en de industrie in de eurozone in december opnieuw is gekrompen. De samengestelde inkoopmanagersindex liet voor de vierde maand op rij een stand van onder de 50 zien, wat duidt op krimp van de economische activiteit.

Recessie onvermijdelijk
Volgens economen geeft dit aan dat een recessie in de eurozone in het vierde kwartaal onvermijdelijk is. De cijfers tonen wel enige verbetering ten opzichte van een maand eerder. Dat is volgens de onderzoekers van Markit te danken aan Duitsland en Frankrijk.

In Parijs daalde Crédit Agricole 1,5 procent. De Franse bank bevestigde 2350 banen te schrappen. Crédit Agricole meldde verder dat het voor dit jaar geen dividend uitkeert en zijn financiële doelstellingen loslaat. Daarnaast werd de kredietwaardering voor de bank verlaagd door kredietbeoordelaar Fitch.

Euro noteerde 1,2992 dollar
De euro was 1,2992 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De Europese eenheidsmunt zakte woensdag voor het eerst sinds 11 maanden onder de 1,30 dollar.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 95,73 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder. Woensdag zakten de olieprijzen met ongeveer 4 procent door de zorgen over een wereldwijde economische afkoeling.

Gerelateerde artikelen